I dag kan boende få en nota på flera hundratusen krononr. Arkivfoto: Janerik Henriksson /Scanpix.

Ändrade regler vid vägbyggen i fritidshusområden

Regeringen förslår ändringar när det gäller om en kommun kan ta ut avgifter av fastighetsägare när nya vägar ska byggas. Det är en het fråga i flera kommuner i länet, bland annat i Botkyrka och Nacka, när sommarstugeområden görs om till permanentboenden.

Radio Stockholm har i ett antal inslag belyst hur boende i flera kommuner i länet tvingas betala stora summor pengar, ibland över hundra tusen kronor, när kommuner bygger nya vägar.

Ofta handlar det om gamla sommarstugeområden som förvandlats till områden för permanentboenden.

Det är inte alla kommuner som låter fastighetsägarna betala, men i de kommuner det sker, bland annat Botkyrka och Nacka har det varit högljudda protester, från boende och från intresseorganisatioenr som villaägarna och centrum för rättvisa

Protesterna verkar ha gett resultat. Nu föreslår regeringen i en lagrådsremiss nya regler för när kommunerna får att ta ut gatukostnader.

Om de boende ska vara med och betala nya vägar i framtiden ska det ske i form av en taxa liknande den för vatten och avlopp. Men för redan bebyggda tomter får taxan bara tas ut i samband med att en fastighetsägare söker bygglov.

Om man inte tänker bygga till sitt hus, trots den nya eller förbättrade vägen, ska man man inte att behöva betala för gatorna i området, skriver TT som tagit del av lagrådsremissen.

Om det blir verklighet kan alltså en och annan fastighetsägare i länet som riskerat att få betala stora summor pengar dar en lättnadens suck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".