Hammarbybacken är med i planerna på ett vinter-OS 2012. Foto: Hasse Holmberg/TT

Klart idag: Stockholm söker vinter-OS 2022

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har idag anmält Stockholm till Internationella Olympiska Kommittén (IOK) som möjlig värdstad för vinter-OS och Paralympics 2022. Om projektet håller ska en ansökan lämnas in till IOK den 14 mars 2014. Den ska sedan fördjupas i januari 2015 då också frågan om statliga garantier ska vara behandlad.

SOK: Stödet inom idrotten för att gå vidare är starkt. Många pekar på att ett OS skulle ge ny energi till den egna idrotten, oavsett om man finns med på OS-programmet eller inte.  Men innan vi tar ett definitivt beslut om att ansöka om OS måste de tekniska och ekonomiska förutsättningarna utredas mer.

Idrotten går nu vidare för att tillsammans med Stockholms stad och andra berörda kommuner studera de olika alternativen, de tekniska lösningarna och finansieringen.

Det ska vara klart den 14 mars nästa år. Det är då idrotten, Stockholm stad och övriga kommuner ska fatta beslut om en eventuell ansökan om vinter-OS och Paralympics 2022. 

I juli 2014 väljer IOK ut de städer som går vidare till finalen och som i januari 2015 ska lämna in ett mer detaljerat underlag. Då ska också frågan om statsgarantier vara klar.

Den 31 juli 2015 utser IOK värdstaden.

Den 1 oktober kom Jöran Hägglunds utredning om förutsättningarna för ett vinter-OS och Paralympics i Stockholm 2022. Den visade att möjligheterna är mycket bra ekonomiskt, tekniskt och snömässigt och det utan statlig finansiering i genomförandebudgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".