"Nödvändigt" - Sten Nordin (M) om förslaget på ny gren i tunnelbanan

4:37 min

– Det här är väldigt viktigt för Stockholm, säger Sten Nordin (M) finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholm om förslaget på att bygga ut tunnelbanenätet med 9 nya stationer.

Idag presenterades förslaget med nio nya tunnelbanestationer i bland annat Nacka, Järfälla och på Södermalm.

– Tunnelbanan är nerven på ett sätt i vårt transportsystem, säger Sten Nordin.

I förslaget ingår också att fyra kommuner, Nacka, Järfälla, Solna och Stockholm ska bygga 78 000 bostäder. Merparten av bostäderna ska byggas i just Stockholm. Trots att den politiska enigheten kring satsningen är stor - en utbyggd tunnelbana vill alla se - så har överenskommelsen tagit lång tid.

– Det är rätt komplicerat. Att tänka ut de verkliga sträckningarna och lösa finaniseringsfrågorna på ett ansvarfullt sätt, svarar Sten Nordin.

Socialdemokraterna har bland annat kritiserat finansieringen. Socialdemokraterna i landstinget tycke att kommunerna tvingas stå för en alltför stor del av kostnaden. Det håller inte Sten Nordin med om.

– Det är inget konstigt att vi också är med och finansierar tunnelbanan för att kunna bygga bostäder.

Miljöpartiet kritiserar satsningen för att den helt enkelt är för klen. Nio stationer räcker inte.

– Det här är en satsning på ytterligare 200 resenärer. Det kommer säkert bli nya tunnelbanestationer när de här är klara, säger Sten Nordin. Fast övertygad att den här planen kommer att genomföras.

Fredrik Eliasson

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.