Strejken avblåst i skärgårdstrafiken. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Skärgårdsstrejken avblåst

Icahandlaren Tommy Pettersson på Utö är glad att strejken är över
0:34 min

Strejken inom skärgårdstrafiken är över efter att fackförbundet SEKO och arbetsgivarna Almega kommit överens om ett nytt löneavtal. Färjetrafiken i södra och mellersta skärgården är därmed igång igen.

Icahandlaren Tommy Pettersson, på Utö är glad att strejken nu är över.

– Det är kanon, det är jättebra. Vi håller på och beställer för fullt nu, hyllorna gapar tomma i butiken, säger Tommy Pettersson.

Strejken har hållit på i en vecka. Djurgårdsfärjorna har stått still och färjorna i mellersta och södra skärgården har inte gått.

Det nya avtalet är tre-årigt och värt 6,8 procent i löneökningar.

– Vi har nu fått behålla ett modernt, rättvist och jämställt kollektivavtal för våra medlemmar på detta område, säger Seko:s förbundsordförande, Janne Rudén.

Arbetsgivarsidan har varit kritisk mot hur kollektivavtalet i skärgårdstrafiken är utformat. Det nya budet innehåller inga förändringar, däremot ska en arbetsgrupp tillsättas för att se över formerna.

"I och med att vi fick en arbetsgrupp med ett mycket tydligare uppdrag och slipper betala retroaktiva lönehöjningar hamnar kostnaden för avtalet på en förvisso hög men ändå acceptabel nivå", säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega Tjänsteföretagen, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".