Båtvarvet på Beckholmen kan byggas ut

1:44 min

Nu finns planer på att bygga ut båtvarvet på Beckholmen i centrala Stockholm, så att det kan ta emot större fartyg. Stadsbyggnadsborgarrådet Per Ankersjö (C) ifrågasätter planerna, men varvets vd Erik Söderberg säger att utbyggnaden behövs.

– Vi kommer att bättre och mer miljövänligt klara av regionens behov av reparationer och service säger Erik Söderberg.

Enligt planerna ska torrdockan bli större, och en ny maskinhall ska byggas på ön. Den planerade varvshallen är tänkt främst för båtar från Waxholmsbolaget och liknande rederier, och det finns ett konkret förslag på en sex våningar hög byggnad i västra delen. Enligt planeringen ska även torrdockan byggas ut så att varvet tillexempel kan ta emot vissa av finlandsfärjorna.

– Stora dockan är byggd för örlogsfartyg som är långa och smala, säger Erik Söderberg, men så är inte dagens handelsfartyg byggda så vi vill bredda och förlänga dockan.

Men majoriteten i Stockholms stadshus är inte helt samstämmig när det gäller planerna. Varvet ligger centralt i Stockholm, och i en känslig del av Djurgården.

– Det här är en mark där vi tillsammans med staten just har sanerat för 200 miljoner, och nu vill man fortsätta utvidga verksamheten som innebär föroreningar, säger stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C).

– Jag tycker inte det är helt oproblematiskt, säger Per Ankersjö, men han medger att det saknas varvskapacitet i Stockholmsområdet.

Fakta: Beckholmen

På Beckholmen finns tre torrdockor. Den största är 197 meter lång och 24 meter bred och kallas för Gustav V-dockan.

År 1988 kom de båda Giraffkranarna till GV-dockans västra sida, och en av dem finns fortfarande kvar. 

Stockholms reparationsvarv driver verksamheten i GV-dockan och Östra dockan och utför alla typer av fartygsreparationer och underhåll på kommersiell basis. Man reparerar mellan 50 och 100 fartyg per år.

Varvet är det sista stadsnära varvet i Stockholm.

Källa: Wikipedia.

Erik Andersson

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.