Forskare kritiska till satsning på t-bana och bostäder

Forskare: Risk att se trängselskatt som extra skatt
1:49 min

Trafikforskare och bostadsforskare vid KTH i Stockholm är skeptiska till den satsning som regeringen och fyra kommuner vill göra på utbyggd tunnelbana och totalt 78 000 nya bostäder i Stockholmsområdet. Byggnationen ska delvist betalas med höjd trängselskatt och trängselskatt på Essingeleden.

Regeringens representant Catharina Håkansson Boman är påfallande belåten över paketet som presenterades i förmiddags. I korta drag innebär uppgörelsen mellan staten och de fyra kommunerna Stockholm, Nacka, Solna Järfälla totalt 9 nya tunnelbanestationer, uppemot 80000 nya lägenheter och det här ska betalas med höjd trängselskatt och skatt även på Essingeleden.

Men det finns frågetecken kring just höjd trängselskatt och risken att den börjar betraktas som ett sätt att bara mjölka mer pengar ur biltrafiken, säger Maria Börjesson, trafikforskare på KTH.

– Det finns en risk om man för mycket ser trängselskatten som en finansierande avgift. Det finns en hög acceptans bland Stockholmare att ha trängselskatten kvar, det är många som tycker den är bra, och ett skäl är att den är trafikstyrande och inte en extra skatt. Och det förtroende som Stockholmarna ger sina polititiker ska man vara rädd om, säger Maria Börjesson, trafikforskare på KTH.

Och när det gäller den stora bostadssatsningen finns också där det stora frågetecken, säger Hans Lind, bostadsforskare på KTH. Han är inte imponerad över det han hört under dagen:

– Vi måste ju fråga oss vad som saknas på bostadsmarknaden. Om vi då ser oss omkring så kan man säga att det som saknas mest är bostäder till priser och hyror som är överkomliga för andra än dom som har en god ekonomi. Jag tror det är fel fokus i det här föreslagna paketet, säger Hans Lind, bostadsforskare på KTH.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".