SEKO: Olyckan hade kunnat undvikas

1:47 min

Dagens olycka hade kunnat undvikas om Trafikverket planerade mer för förebyggande underhåll. Det menar Jörgen Lundström som är SEKO:s ordförande för järnvägs- och underhållsarbetare. Han blev inte förvånad över olyckan vid Södra Station.

– Det är väl ingen av oss som jobbar ute på järnvägen som är förvånad över en urspårning längre, säger Jörgen Lundström, SEKO-ordförande som organiserar järnvägs och underhållsarbetare.

Jörgen Lundström på SEKO påpekar att det finns stora brister i underhållet. Han är framförallt kritisk mot att det inte förekommer något förebyggande underhåll.

–  Med en ökad trafikintencitet och Trafikverkets egna insikt att man ligger långt efter i underhållet så är det ju ganska anmärkningsvärt.

Vad leder det till?

– Det leder till att felfrekvenserna ökar och riskerna för den här typen av olyckor ökar. Det är i och för sig bra att tågtrafiken ökar, men med ett ökat slitage så måste man också öka underhållet, säger Jörgen Lundström.

Har ni påpekat det här?

– I åratal.

Hur känns det att jobba med underhållet när det här händer?

– Det är fruktansvärt nedslående. Människor som jobbar på spåren vet vad som behöver göras, men får inte göra det eftersom att det inte ingår i ett kontrakt.

Maud Johansson
maud.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista