Guldrånare döms för mord på Reimersholme

Hovrätten ändrar domen mot den man som i tingsrätten dömdes för dråp i samband med ett uppmärksammat guldrån på Reimersholme i Stockholm. Hovrätten skärper rubriceringen till mord och dömer mannen till 16 års fängelse.

Det var i mars i år som tre män tog sig in i en guldmedens hem på Reimersholme och tvingade till sig uppgifter för att kunna ta sin i i guldsmedbutiken. En av rånarna stannade kvar, det blev tumult och bråk och guldsmeden sköts till döds.

Den dömde mannen hävdade i rätten att guldsmeden attackerat honom med kniv och han då försvarade sig. Han handalde i nödvärn som han sagt. Tinsgrätten lyssnade på det och ansåg då att han bara kunde dömas för dråp eftersom att dödskjutningen inte var planerad.

I tingsrätten dömdes mannen för dråp till tolv års fängelse, men hovrätten dömer mannen för mord istället.

Hovrätten anser att det är den mördade guldsmeden som handlat i nödvärn när han attatckerat rånaren med kniv. Guldsmeden och han fru hölls fångna i lägenheten, hotades och misshandlades. Då kan inte rånaran hävda att han handlat i nödvärn, resonerar hovrätten.

25-åringen döms till 16 års fängelse för mordet.

Detta har hänt:

Det var i mars som tre personer överföll guldhandlaren och hans fru i lägenheten på Reimersholme i Stockholm.

Mannen tvingades uppge koder, nycklar och information om hur man tog sig in i hans guldbutik. Den dömde höll paret fångna medan butiken länsades.

Guldhandlaren ska sedan ha attackerat 25-åringen med kniv, och blev då ihjälskjuten.

Källa: TT.

Sven Rönnqvist

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.