Recept: Grönkålspaj med grönsaker

I veckans Köp hem fem kommer kocken Johanna Westman med ett recept på grönkålspaj. Titta efter vad som saknas i kylskåpet och följ hennes instruktioner för en smarrig höstmiddag.

GRÖNKÅLSPAJ MED VALNÖTTER (6-­ 8 portioner)

Pajskal:

  • 150 g smör
  • 3 1/2 dl siktat dinkelmjöl
  • cirka 2 msk iskallt vatten

Fyllning:

  • 250 g färsk grönkål
  • 2 röda lökar
  • 1 msk smör
  • cirka 1/2 tsk salt
  • Nymalen svartpeppar, efter smak
  • 200 g chèvre

Äggstanning:

  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl valnötter

Du behöver en pajform med höga kanter.

  1. Hacka raskt ihop smör och dinkelmjöl, allra helst med en hushållsmixer.
  2. Tillsätt vattnet och fortsätt mixa tills du har en deg. Det ska bara ta några sekunder. Lägg in degen i kylskåpet i 30 minuter.
  3. Förbered fyllningen. Repa och grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten i 5 ­-10 minuter. Låt den rinna av i ett durkslag.
  4. Skala och skiva löken tunt. Fräs lök och kål i en klick på smör på inte allt för hög värme och salta och peppra.
  5. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och lägg den i pajformen. Pricka med en gaffel. Sätt in den i ugnen och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  6. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Lägg kålblandningen i det förgräddade pajskalet. Smula över chévre och slå äggstanningen i formen. Strö över valnötterna.
  7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 35 ­-40 minuter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".