Lärare åtalad för koppleri via internet

En 56-årig lärare från Stockholm har åtalats för koppleri. Enligt åklagaren har han hjälpt minst en prostituerad kvinna att göra en hemsida på internet där hon erbjuder sina tjänster. Åtalet är ett av de första i sitt slag i Sverige.

Enligt kammaråklagare Håkan Roswall har mannen vid åtminstone ett tillfälle använt sig av datorerna på den skola han arbetade på, då han gjorde hemsidorna.

Det var via ett tv-inslag i TV3:s Efterlyst som polisen kom den nu åtalade mannen på spåren.

Inslaget handlade om nätprostitution och en av programmets reportrar fick kontakt med 56-åringen.

Reportern utgav sig för att vara prostituerad och läraren erbjöd sig då att hjälpa henne göra en hemsida. När inslaget sändes kände mannens arbetsgivare igen hans röst och valde att polisanmäla honom.

56-åringen arbetade då på en grundskola i Huddinge. Enligt kammaråklagare Håkan Roswall har han vid åtminstone ett tillfälle använt sig av skolans datorer i arbetet med hemsidorna.

Mannen har erkänt att han hjälpt en kvinna med hennes hemsida. Han har bland annat sett till att registrera själva domännamnet och ladda upp sidan till ett webbhotell.

Enlit åklagaren kan 56-åringen ha hjälpt flera kvinnor.

Mannen hävdar själv att han började med hemsidorna för att kartlägga prostitutionen och hjälpa kvinnor att komma ur den.

I stället har resultatet blivit det motsatta, läraren har främjat prostitutionen säger kammaråkmlagare Håkan Roswall, som nu åtalar mammen för koppleri.

Åtalet är ett av dom första i SVerige som hanlar om kopppleri på nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".