Södertäljenätverket kallas till hovrätten

1:42 min

Idag inleds hovrättsförhandlingarna i det stora så kallade Södertäljemålet där sammanlagt 18 personer är inblandade. Förhandlingarna i tingsrätten fick tas om på grund av jäv, men en liknande situation ska hovrätten undvika.

Jävsituationen handlade om att en nämndeman i tingsrätten samtidigt satt i polisnämnden i Södertälje. Därför fick nämndemannen bytas ut och den omfattande rättegången tas om från början.

Den situationen ska hovrätten undvika till varje pris nu när fallet ska prövas av den högre instansen.

– Jag utgår från att hovrätten är försiktigare. Det är till exempel ingen nämndeman från Södertälje den här gången. Vi tog också reda på namnen på samtliga iblandade åklagare för att se att ingen var jävig, säger kammaråklagare Björn Frithiof vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

I slutet av augusti dömdes 18 personer från Södertäljenätverket av tingsrätten till allt ifrån långa fängelsestraff till slutet ungdomsvård. Tre mord, människorov, utpressning, rån och andra grova brott finns beskrivna i en över 20 000 sidor lång polisutredning.

Hela rättsprocessen har pågått i över tre år och Björn Frithiof säger att det är skönt för alla inblandade att den nu kanske börjar närma sig sitt slut.

– Både för de tilltalade och särskilt för alla målsägare i målet som har fått vänta så här länge.

En av de som dömdes för delaktighet i gängkriminaliteten kring Södertäljenätverket, och som hade överklagat sin dom, sköts i ett garage i Södertälje för drygt en vecka sedan. Han dog senare av sina skador.

– Det är 17 personer som ska upp nu och i övrigt ska den händelsen inte påverka processen på något sätt, säger Björn Frithiof.

Kriminolog: Det som hände var skandal

Polisens problem är i dag inte att man har för lite resurser utan att man hushåller alldeles för dåligt", säger Jerzy Sarnecki. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

En av de häftigaste kritikerna av hur målet sköttes i tingsrätten är kriminolog Jerzy Sarnecki vid Stockholms Universitet.

Södertäljemålet

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

I tingsrätten dömdes Södertäljenätverkets 32-årige ledare till livstids fängelse för bland annat anstiftan av mord, anstiftan av försök till mord, människorov, grovt rån, utpressning och grovt vapenbrott.

Ledarens 22-årige kusin dömdes till tolv års fängelse, för bland annat mord, medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

En 40-årig man dömdes till tre års fängelse för olaga tvång och utpressning.

Sammanlagt 17 av 18 åtalade dömdes till fängelsestraff på mellan ett år och livstid. Den artonde dömdes till ungdomsvård i sju månader.

Källa: Södertälje tingsrätt (TT).

Peter Johansson

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.