Barn tvingas vänta på operation

Det är oklart om Astrid Lindgrens barnsjukhus kommer att klara den vårdgaranti som ska införas i november. Köerna för barn som ska operera sig växer och vissa barn kan idag tvingas vänta upp till ett år, säger Johan Wallander som är verksamhetschef för barnkirurgin på Astrid Lindgrens barnsjukhus till Radio Stockholm.

Bland annat beror operationsköerna på att det varit ont om narkospersonal men Johan Wallander säger att om mer pengar tillförs verksamheten går det nu att anställa nödvändig personal.

Däremot kommer sjukhuset inte att kunna uppfylla den vårdgaranti som börjar gälla första november, det kommer dröja minst ett år innan operationsköerna är så korta att patienterna slipper vänta mer än tre månader.

Sjukvårdslandstingsrådet, vänsterpartisten Birgitta Sevefjord, säger att hon tror att kösituationen snabbt kommer att förbättras eftersom landstinget nu skjuter till pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".