Brandsläckare på en brandstation Foto: Janerik Henriksson TT

Reningsarbete av miljögifter från flygplatser kan vara förgäves

1:05 min

Trots flera lyckade insatser med att rena vatten från miljögiftet PFOS är det osäkert om insatserna har någon större effekt på miljön.

Vid Arlanda och den nedlagda flygflottiljen i Tullinge i Botkyrka renas vatten som släpps ut i närliggande sjöar. John Staberg VA-chef i Botkyrka kommun är än så länge mycket nöjd med arbetet:

– Fram till oktober har vi renat 25 miljoner liter dräneringsvatten innan det släpps ut i sjöarna.

Miljögiftet Pfos kommer  från brandsläckningsskum som användes av räddningstjänsten vid den gamla flygflottiljen i Tullinge. Det är dräneringsvatten  från ett bergrum som tränger ut och sköljer med giftet ut i bland annat sjön Getaren,  där råder det idag fiskeförbud.

Och med hjälp av kolfilter går det att rena vattnet som rinner ut. Det renade vattnet innehåller 90 procent lägre halter av PFOS jämfört med om det inte skulle ha renats.

Vid Arlanda flygplats är problemen detsamma och även där pågår arbetet att med rena vatten. Men det är osäkert om insatserna har någon större effekt på miljön i stort.

Giftet är spritt och i sammanhanget är det begränsade mängder vatten som kan renas, det säger Bert Ove Lund vid kemikalieinspektionen:
– Problemet med substansen är att den är otroligt långlivad och det som finns därute kommer att finnas länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista