Stora skillnader i stöd till misshandlade kvinnor

Det är stor skillnad mellan kommunerna i Stockholms län när det gäller hjälpen till kvinnor som utsätts för våld. Det visar en rapport från svenska Amnesty. En av de kommuner som får dåligt betyg är Nynäshamn.

Socialnämndens socialdemokratiska ordförande i Nynäshamn, Liselott Vahermägi:

-Det här området har inte varit högprioriterat. Och det konstaterade vi för ett par år sen, att här behöver vi sätta extra fokus.

Amnestys har frågat Sveriges kommuner om de har handlingsplaner för arbetet med våldsutsatta kvinnor, om de har kvinnojourer och hur mycket pengar de ger till jourerna i så fall - och om de har en samverkansgrupper för olika aktörer i kommunen, som socialtjänst, sjukvård, polis och åklagare.

Och det ser alltså mycket olika ut i kommunerna i Stockholms län. När det gäller hur mycket pengar man ger till ideella kvinnorjourer, till exempel, hamnar Sollentuna, Järfälla, Huddinge och Södertälje i topp. De ger mellan 8 och 10 kronor per invånare till jourerna.

Mindre än två kronor per invånare åt kvinnorjourerna ger Lidingö, Upplands-Bro, Danderyd och Nynäshamn.

Svenska Amnestys projektsamordnare Katarina Bergehed:

-Är det en fråga som inte har prioriterats i kommunen så kommer det att påverka stödet som en våldsutsatt kvinna kan få. Det är avgörande i vilken kommun kvinnan bor.

Nynäshamns kommun har inga specifika handlingsprogram för arbetet med utsatta kvinnor. Det är på gång, lovar man, precis som samverkansgrupper.

En telefonjour för utsatta kvinnor planeras, men en fysisk kvinnorjour saknas, för det är kommunen för liten, menar man. Mer avskildhet för kvinnorna får man istället på den jour som delas med Haninge och som alltså får ett närmast symboliskt bidrag varje år av Nynäshams kommun.

Men nu är det framför allt kommunens eget arbete som behöver mer pengar, säger socialnämndens ordförande Liselotte Vahermägi.

-Vi måste se över resurstilldelningen på hela det här området. Och där kommer jag att vara en av de drivande för att vi ska öka den satsningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".