Besked om åtgärder för Ericsson-anställda i Nynäshamn dröjer

Förhandlingar har nu inletts mellan Ericsson och flera fackförbund efter beskedet om nedläggning av Ericssons fabrik i Nynäshamn.

- Men förhandlingarna kommer att ta minst en månad, säger Monika Bergström, representant för Industritjänstemannaförbundet SIF på Ericsson, till Radio Stockholm.

Vid förhandlingarna ska det avgöras när folk ska sägas upp och vilken ersättning de ska få, men också hur många som ska erbjudas jobb på Ericsson på andra orter och hur det ska gå till. Men för industritjänstemannaförbundet SIF handlar det också om att ifrågasätta själva nedläggningen av Nynäshamnsfabriken, säger Monika Bergström på den lokala SIF klubben.

Ericsson vill idag inte kommentera förhandlingarna, inte heller hur personalen mår eller i vilken utsträckning den sökt stöd hos företagets samtalsterapeuter. Budskapet är att förhandlingarna får ta den tid de tar och att företaget räknar med att lämna Nynäshamn innan årsskiftet.

Fabriksnedläggningen och ortens framtid har förstås varit det stora samtalsämnet i Nynäshamn de senaste veckorna. Kommunen uppskattar att runt ettusen av invånarna förlorar jobbet när Ericsson och försvaret lägger ner verksamhet i Nynäshamn och Haninge. Arbetsförmedlingen har idag 32 lediga jobb i Nynäshamn.

Många är förstås oroade och upprörda. Men regeringens löften om satsningar på väg 73 och tågtrafiken och är en ljuspunkt. På mäklarfirman Svenska bostäder i Nynäshamn finns viss optimism.

- Just nu är det jättetråkig stämning men man måste hålla hoppet uppe. Nynäshamn är en jättefin stad och det är trevligt att bo här, säger Kristina Svanfeldt på mäklarfirman Svenska bostäder i Nynäshamn till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".