Torr höst ger smutsig luft i Stockholm

1:20 min

Torrt väder och barmark gör att det varit ovanligt många dagar med höga partikelhalter i Stockholm den här hösten. Och forskarna ser ett klart samband mellan dubbdäcken och de höga värden för partiklarna, det säger Michael Norman som är doktor i meteorologi vid Stockholms Universitet.

– Vi mäter fuktigheten i körbanan och så länge det är fuktigt kommer partiklarna inte upp i luften men så fort det blir torrt virvlar dammet upp som bildats av dubbdäcken, och vi ser ett helt obestridligt samband både forskningsmässig och i Stockholms stad, säger Michael Norman.

På våren tillkommer även en del från sanden, men hittills har det inte sandats så mycket. Och den här hösten med mycket barmark har gett sämre luft än vanligt. Normalt så har vi nästan aldrig höga partikelhalter i december just för det är antingen fuktigt eller snö enligt Michael Norman.

När det gäller gränsvärdet för hur många dagar per år det får vara höga partikelhalter så överskreds det redan i våras. Och med tanke på hotet om höga böter från EU så gör Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson bedömningen att avgifter för dubbdäck kommer.

– Jag tror nog att de här avgifterna kommer när Sverige återigen hotas att dras inför EU-domstolen och den här gången kan det landa i miljonbelopp i böter, säger Mikael Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista