Bostadskön fortsätter att växa

1:12 min

Antalet personer som står i kö för att få en bostad i Stockholm har ökat med 30 000 personer i år. Det här gör att det vid årsskiftet kommer att stå runt 430 000 personer i kön för att få en lägenhet i Stockholm.

– Ja det beror på en fortsatt stor inflyttning till Stockholmsområdet och därmed en stor efterfrågan på bostäder, säger Marika Nordström är marknadschef vi Bostadsförmedlingen i Stockholm.

Ännu ett år har snart gått och vid Stockholms bostadsförmedlingen har man börjat summera hur kötiderna förändrats under året. Kön har växt med runt 30 000 personer under året och nu står runt 430 000 personer i kön för att få en lägenhet i länet. Även om kön är lång, och personerna som väntar på en lägenhet är många, så är det inte alla som aktivt söker efter en lägenhet säger Marika Nordström.

– Väldigt många står ju i kön för en försäkran för framtiden, vi har ju ett mått på aktivitet, det vill säga folk som gör många intresseanmälningar, och det är ungefär 16 procent som söker bostad aktivt, säger Marika Nordström

Runt 430 000 personer står alltså i kön för att få en bostad i länet och hur länge man måste stå i kön för att få en lägenhet varierar mycket.
– Som snabbast, det varierar jättemycket beroende på var i regionen du vill bo och lite också vad du är beredd att betala i hyra, störst möjlighet att få en bostad snabbt har man om man kan tänka sig att bo i en nyproduktion och det gäller både i Stockholms stadsdelar och i kranskommunerna, säger Marika Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista