Barn har rätt till stöd när en nära anhörig blir svårt sjuk. Foto: Jonas Ekströmer /TT.

Barn till döende lovas bättre stöd

4:03 min

Landstinget i Stockholm ska se över hur vården stöttar de barn som har en allvarligt sjuk förälder. Barnen har rätt till stöd enligt lagen, men får det sällan.

P4 Radio Stockholm har tidigare berättat om Emma som bara var 14 år när hennes mammas man drabbades av cancer och avled. Emma fick inte den hjälp som hon hade önskat. På nätterna låg hon och grät och hade mardrömmar. Hon önskar att hon hade haft någon att prata med.

År 2010 trädde en ny lag i kraft. Lagen innebär att sjukvården är skyldig att se till att barn till föräldrar med obotliga sjukdomar får det stöd de behöver för att bearbeta sina upplevelser - inte bara den döende patienten.

Men ofta följs inte lagen. Och det är ingen nyhet för sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP). 

– Jag tror att det är brist på kunskap många gånger. Därför behöver vi fortsätta ha en dialog med våra sjukhus och vårdgivare. Det här är en rättighet för barnen att få det stöd de behöver, säger hon.

Organisationen Hela Människan anser att barn i Stockholms län inte får tillräckligt stöd när en nära anhörig går bort. Det senaste året har organisationen drivit ett projekt på egen hand för att hjälpa familjer som drabbats av svåra sjukdomar.

Projektledaren Anette Kyhlström säger att landstingets ledning måste ta lagen på allvar. Och det lovar nu landstinget att göra.

– Vi ska se till att man omgående uppmärksammar detta. Vi kommer ställa frågor om medvetenheten kring den här lagen och hur man tillämpar den, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista