Utbildningsminister Jan Björklund (FP) på Engelbrektskolan. Foto: Anders Wiklund /TT.

Alliansen vill ha grundskola från sex års ålder

Regeringen vill förlänga den obligatoriska grundskolan till tio år och utreda om det dessutom går att förlänga grundskolan för de som går ut nian utan godkända betyg.

Hur ser du på förslaget? Tyck till här!

Grundskola från sex års ålder tycker jag är en bra idé, men man måste också se över lärarkåren och dess kompetens och driv.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, utbildningsminister Jan Björklund, näringsminister Annie Lööf och socialminister Göran Hägglund inleder vårterminen med att besöka grundskolan Engelbrektsskolan i Stockholm.

I samband med besöket håller de en pressträff för att presentera en nyhet på skolområdet.

Alliansen vill bland annat att det blir obligatorisk skolgång från sex års ålder, inte från sju år som i dag.

– Ju mer tid man tränar, desto mer lär man sig, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) och konstaterar att sexåringar är väldigt vetgiriga.

Lågstadiet i den nya skolan blir därmed fyraårigt, uppger Björklund.

Allianspartierna vill också utreda om man kan förlänga grundskolan för de som går ut nian utan godkända betyg.

– Ett av förslagen handlar om en förlängning av skolplikten i den obligatoriska skolan. Den förlängs till tio år och elva år för vissa elever, säger Björklund.

Sedan i december har den skolpolitiska debatten handlat om de sjunkande resultaten i svensk skola. Den internationella Pisa-undersökningen visade på svenska resultat under OECD-snittet på alla tre områden - läsförståelse, matematik och naturvetenskap.

Ambitionen är att reformen ska vara genomförd till slutet av nästa mandatperiod, eller början av mandatperioden därpå

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista