En odaterad bild på journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström, efter att de försvann i Syrien. Foto Sophie Bassouls / Leif R Jansson /TT.

Fängslade reportrar fria i Syrien

De två svenska journalisterna, Magnus Falkehed och Niclas Hammarström, som suttit fängslade i Syrien har släppts. Enligt UD är båda i Beirut där de kommer att återförenas med sina familjer.

Magnus Falkehed har rapporterat till en lång rad svenska redaktioner, och fotografen Nicklas Hammarström har arbetat mycket åt Aftonbladet.

Falkehed och Hammarström fördes bort i Syrien den 23 november i fjol. Ingen grupp har tagit på sig ansvaret.

En aktivist berättade något senare för Aftonbladet att hon var på väg att resa ut ur Syrien med svenskarna när bilen tvingades att stanna, men berättelsen har inte bekräftats officiellt.

De uppges ha varit i Syrien som frilansar. Situationen för journalister i landet, som härjas av inbördeskriget, är mycket svår.

Svenskarna släpptes efter en tids förhandlingar, enligt uppgift till TT.

Förhandlarna var proffs som hade varit inblandade i tidigare insatser för att få kidnappade journalister fria, enligt TT:s källa som har kännedom om fallet.

Det ställdes inga politiska krav utan handlade om pengar, vilket snarare tyder på att journalisterna hölls av kriminella snarare än av Assad-regimen, någon gerilla eller terrorgrupp. Om några pengar utbetalades i slutänden, eller vilken summa det i så fall ska ha handlat om, är oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista