Foto: Fredrik Sandberg / TT

Värmdö går i bräschen för flexkontor

2:11 min

En liten växt och ett foto på sin käresta är inget man kan ha stående på sitt skrivbord om man jobbar på huvudkontoret i Värmdö kommun. Här arbetar alla på ett så kallat flexkontor. Inte ens chefen har eget skrivbord.

Hur ser det ut på din arbetsplats? Skicka in en bild till p4stockholm@sverigesradio.se!

"Att hålla reda på sin egen stol och ställa in bordet varje dag är vedervärdigt, att höra allas samtal stör min koncentration."

När Värmdös förvaltningar flyttade ihop under samma tak 2011 blev hela kontoret flexibelt. Nu får alla, även ledningen, sätta sig där det finns plats.

När dagen är slut rensar man skrivbordet och ställer in sina saker i sitt skåp, och nästa arbetsdag tar man en plats som är ledig.

– Det är fantastiskt att varje morgon komma till ett tomt skrivbord, säger Värmdö kommuns kanslichef Maria Larsson Ajne.

Flexibilitet sparar både plats, pengar och miljö. Dessutom kommer personalen närmare varandra.

– Du kanske en ny kollega bredvid dig varje dag i veckan. Det här inbjuder till en stor öppenhet, en delaktighet i våra projekt och det inbjuder naturligtvis till samarbete, säger Maria Larsson Ajne.

Jag arbetar i flexkontoret i Värmdö kommun. Det är en hemsk arbetsplats, delvis beror detta utan tvekan på flexkontoret. Vi som anställda funderar på om detta kommer utvärderas, eller vågar man inte fråga de anställda vad de tycker?

Att flexkontor inte passar alla är Värmdö kommun medveten om. Därför har de vissa avdelningar där till exempel ljudvolymen måste hållas nere.

– Vi har ett antal platser som är knäpptysta och dit kan man gå undan och stänga in sig. Till syvende och sist så handlar det ju om hur var och en tar ansvar.

Men hur blir det med stressen på flexkontoret - stressen att komma först till bästa platsen?

– Jag har inte hört att någon har tagit upp det, säger Maria Larsson Ajne. Det är möjligt att några ser till att vara tidigt på plats för att få sitta vid sin favoritplats eller favoritkollega. Men vi har ungefär 80 procent beläggning vid skrivborden, så det är aldrig fullt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista