Recept: Så lagar du asiatisk lax med ingefära

Så här efter julledigheten kan det sitta fint med en maträtt lång ifrån julbordet. Kocken Tove Nilsson tipsar om asiatisk ingefärslax.

Köp Hem: 

  1. 600 g färsk lax (portionsbitar) eller annan fisk
  2. En rejäl ingefära
  3. 2 citrongräs
  4. 1 dl japansk soja
  5. 2 krukor färska örter, tex koriander, mynta eller thaibasilika 

I skafferiet: 

  • Vitvinsvinäger
  • Ris
  • Olja
  • Salt 

Gör så här:

Skala och finhacka ingefäran. 

Banka citrongräset och strimla fint. 

Fräs ingefära och citrongräs i olja i en stekpanna. 

Tillsätt soja. 2 msk vinäger och 1 dl vatten. Låt puttra ihop ca 5 minuter. Lägg ned laxen i såsen och låt sjuda under lock eller folie ca 10 minuter. Laxen ska bli genomstekt men fortfarande ha en lite rå kärna. 

Strö över hackade örter och smaka av såsen med eventuellt mer soja eller vinäger. 

Ös laxen med såsen och servera tillsammans med ris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista