En sövd vargtik i snön. Arkivfoto: Naturvårdsverket /TT.

Vargspårare väntar på snö

Eva Hedberg, rovdjurshandläggare: Det krävs ett snötäcke
1:33 min

Länsstyrelsen hoppas på att snön ligger kvar. Då ska viltspårarna ge sig ut för att försöka ta reda på hur mycket varg som rör sig i länet.

– Det finns inga indikationer på att det stadigvarande finns varg i länet, utan det kan vara varg som gått igenom. Det är vi naturligtvis också väldigt nyfikna på, säger Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Eva Hedberg.

-- Men vi behöver snö så att vi kan försöka spåra.

Vargobservationerna kommer främst från norra delen av länet, men enligt spårarna är det inte helt enkelt att skilja varg från till exempel större hundar. För att kunna vara säkra på vilket djur som rört sig i området krävs ett större sammanhängande snötäcke.

– Vi måste kunna spåra djuret i flera kilometer för att kunna bestämma vad det är. Sedan kan det i alla fall vara en vandingsvarg, säger Eva Hedberg.

Iakttagelser om de stora rovdjuren är viktiga för att Länsstyrelsen ska kunna göra sina spårningar. Det är det här arbetet som ligger som sedan ligger till grund för hur rovdjuren ska hanteras i länet, och till exempel hur man ser på skyddsjakt.

– En av Länsstyrelsens uppgifter inom rovdjursförvaltningen är att ta reda på om det överhuvudtaget finns varg i länet och i så fall vilket antal och om de får nya kullar, säger Eva Hedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".