Den sockrade mazarinen väcker starka känslor hos Björn Lindberg. Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.

Björn Lindberg går till botten med mazarinens uppsving

4:17 min

Lobbyisterna är tysta. Ändå står sig mazarinen starkare än på länge. P4 Radio Stockholms reporter Björn Lindberg reder ut mysteriet.

P4 Radio Stockholm besöker Vallhallabageriet i närheten av Gärdet i Stockholm. Men direkt när reporter Björn Lindberg får syn på mazarinen framför honom reagerar han instinktivt och stegrar sig inombords.

Det är inte glasyr på toppen, det är strösocker. Vad är det frågan om?

– Det är gott, förklarar Vallhallabageriets chefsbagare Stefan Berg. Strösocker är gott. Glasyren är svår att göra. Gör man inte på rätt sätt så blir den lätt kristaliserad. Så då väljer vi att doppa den i strösocker. Då blir den inte lika söt och så kommer mandelsmaken fram bättre. 

Är inte det fusk?

– Är det gott så är det gott, säger Stefan Berg.

Mazarinen har fått ett uppsving de senaste åren. Samma sak gäller egentligen alla klassiska små bakverk.

Stefan Berg tror att en förklaring är att allt fler fått upp ögonen för kvalitet. Det finns gott om skickliga yrkemän i huvudstaden och många kvalitetsbagerier.

"Jag tycker om en kompakt mazarin med mycket mandelmassa och mycket smör, en del ägg för att den ska suffflera precis lagom i ett perfekt sprött, mörigt skal"

Att det lilla bakverket blivit mer och mer populärt igen beror knappast på marknadsföring, för den lyser med sin frånvaro. Till och med på Vallhallabageriet. Till och med på självaste Mazarinens dag.

– Marknadsföring ska vi definitivt göra nästa år, säger chefsbagare Stefan Berg.

Men man kan ju ligga under täcket hela dagen den fjärde oktober och ändå få veta att det är Kanelbullens dag. Här kommer man in på Vallhallabageriet och så märks ingenting!

– Med Kanelbullens dag finns en institution som har hjälpt till på fantastiskt sätt med att ge kanelbullen ett uppsving. Samma hjälp med mazarinen hade varit otroligt kul för då hade fler fått upp ögonen för mazarinen. Det är en minst lika bra produkt!

Så mazarin-lobbyn är lite sömning?

– Den är lite sömning. Men tillsammans blir vi starka, säger Stefan Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista