Den döde mannen bärs bort från skogspartiet i Solna. Foto: Johan Nilsson /TT.

18 års fängelse för dejtingmord

I stället för sex blev 32-åringen först rånad och sedan mördad. I dag kom domen från Solna tingsrätt i det uppmärksammade målet mot de två tonårstjejer och deras manliga kumpaner som lockade män på nätet i en rånfälla.

Enligt åklagaren Jenny Clemedtson handlar det om pengar och inget annat. Tjejerna stämde träff med männen på nätet. Sedan rånades de brutalt och hotades med kniv.

Tredje gången slutade det med att offret, en 32-årig man, misshandlades och höggs till döds för 5 000 kronor.

Liksom tidigare hade flickorna stämt träff vid Järva krog i Solna och promenerade med offret till ett skogsområde där deras manliga kumpaner väntade.

Kroppen hittades i ett skogsområde i Solna utanför Stockholm i början av september.

Sammanlagt har fem personer åtalats. Två flickor i tonåren samt tre män i 20-årsåldern. Samtliga åtalades för grovt rån, rån alternativt medhjälp till grovt rån. Två av männen åtalades dessutom för mord.

En av de två åtalade männen döms för mord till 18 års fängelse. Den andre mannen frias från mord men döms för bland annat grovt rån, till 5,5 års fängelse.

Trots männens nekanden anser rätten att det är bevisat att en av dem dödat 32-åringen genom att hugga honom 18 gånger med en kniv.

Tonåringarna döms för bland annat grovt rån till fängelse i 1,5 år respektive ungdomsvård för den yngsta. Enligt tingsrätten försörjde sig tonårstjejerna hösten 2013 på att lura män på pengar.

"De stämde träff med män som ville köpa sex av dem, tog förskottsbetalt och hittade sedan på en ursäkt att lämna männen utan att sexköpen fullbordades", skriver Solna tingsrätt.

En tredje man som åtalats för medhjälp till grovt rån frias helt.

"Tingsrätten har beslutat att den morddömde ska betala skadestånd till offrets efterlevande med 118 059 kronor", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista