Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Johan Hedberg intervjuas av Alexander Hammarlöf i P4 Radio Stockholm. Foto: Ylva Lilja /Sveriges Radio.

Så kärnar du ditt eget smör

Johan Hedberg: Tar fem minuter att göra
2:44 min

Salt? Kryddat? Brynt? Den senaste gör-det-själv-trenden handlar om att göra eget smör. Kokboksförfattaren Johan Hedberg berättar hur.

Trenden att göra allting själv från grunden, håller i sig. Nu går vi från att baka eget surdeg och stoppa egen korv, till att kärna eget smör.

Men man måste inte göra det varje dag, säger Johan Hedberg som skrivit boken Smör - kärna, bryna, baka.

– Testar du att göra ditt eget smör en gång per år så är det bra.

Vilken tillfälle ska man välja då?

– När du ska ha fest och vill bjuda på något som är ovanligt men som tar fem minuter att göra. Då kärnar du ditt eget smör, säger Johan Hedberg och avslöjar hur man gör på enklast sätt:

– Jag brukar ta vispgrädde, gärna 40 procent fetthalt. Du häller det i en bunke, du vispar med en elvisp så att grädden fördelar sig och smöret blir som gryn. Häll av vätskan, häll på lite kallt vatten, krama det lite, häll av vattnet, häll i lite salt, rör det och så är det klart!

I boken beskriver Johan Hedberg bland annat hur man kärnar och kryddar smör, hur man bryner smör med knäckig smak och hur man gör gott vardagssmör.

Och för att få fram alla tips och recept har ju förståss en hel del smör gått åt, både till matlagning och bakning. 

– När vi gjorde boken gjorde vi av med 80 kilo på ett år. Det är helt sjukt! Men jag har haft god hjälp av vänner och grannar, säger Johan Hedberg.

Men han medger att hans stora smörintresse ibland går överstyr.

– Det spårade ur. Vi skulle ha första barnet och köpte från en stor engelsk kroppslotion kedja, mango body butter. Det luktade ju så sjukt gott, men det smakade ju helvete.

Gott smör till grillat kött

  1. 1. Fräs chalottenlök.
  2. Stänk på några droppar konjak (valfritt).
  3. Häll ner allt i en mixer med rumstempererat smör tillsammans med en sardell, lite kapris, en nypa cayennepeppar, en nypa paprikapulver, färsk dill, färsk persilja, worcestershiresås, salt, peppar, ingefärapulver och färsk timjan.
  4. Sjud smör tillsammans med färsk rosmarin.
  5. Låt stelna och använd som kryddsmör.

Johan Hedberg, kokboksförfattare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".