Hornstull - hett internationellt resmål

2:05 min

Södermalm är ett hippt ställe att åka till. I alla fall om man får tro Financial Times lista på hetaste resmålen 2014.

Enligt Financial Times är Södermalm är ett alternativ till Williamsburg i New York eller Shoreditch i London för hipsters som vill shoppa, äta gott och ta en och annan barrunda.

En rad reseexperter har i artikeln fått lista de hetaste resmålen 2014. De andra resmålen på listan är Iran, Vietnam, Patagonien, Zimbabwe, Mongoliet och Japan.

Reporter Björn Lindberg åkte till Hornstull och träffade söderprofilen och skådespelaren Andreas Wilson för att reda ut hur det egentligen står till med det hippa Hornstull.

– Det har blivit något slags hippt område de senaste åren. Vad det beror på vet jag inte. Men det där hippa området flyttar ju runt, för som med allting som har med hipsters att göra så kan det bara existera tills man har kommit på ett det existerar. Förr var det väl mer runt Nytorget som det var riktigt hippt.

Men hur går snacket på Söder?

– Det ligger i sakens natur att man inte får erkännda att något är hippt, för då förintar det sig själv. Det är livsfarligt att säga någonting, säger Andreas Wilson.

Enligt Nationalenceklypedin är en hipster en "person som hör till en livsstilsorienterad rörelse, bestående av främst yngre trendmedvetna urbana medelklassmänniskor".

Andreas Wilson försöker utveckla begreppet:

– Jag tror att det är en person som är intresserad av gamla saker, att ta tillbaka på gamla sätt att göra saker på som är lite krånligare. Som surdegsbröd och stoppa korv och allt sånt. Det är ju gott och härligt och så men det är ju krångligare än att köpa färdig korv.

Nu sitter vi i direktsänd radio och förstör "hippheten" vad gäller Hornstull. Vad blir nästa hipster-Mecka?

– Jag tror att man måste söka sig längre ut nu. Kanske Aspudden/Midsommarkransen, säger Andreas Wilson.