Johan Ehrenberg är ansvarig utgivare, Andreas Gustavsson är chefredaktör och Maria Holm är redaktionschef. Foto: Jessica Gow / TT

ETC startar ny papperstidning

Vill anställa grävande journalister
1:00 min

Det har talats mycket om tidningsdöden de senaste åren. Men i dag startar ETC en ny rikstäckande dagstidning i pappersform.

– Vi ska göra en röd tidning för en grönare värld, att vi talar om att det är en dagstidning som kommer varje dag men att den också har en idé. Den berättar en annan berättelse om världen, säger Johan Ehrenberg.

ETC har som månadsmagasin en upplaga på 21 000. Den siffan vågar inte Johan Ehrenberg hoppas på för den nya dagstidningen, men han hoppas på tusentals prenumeranter.

– Av erfarenhet är jag väldigt försiktig så jag säger 7 000 prenumeranter innan valet. Då är vi väldigt stabila ekonomiskt om vi når det.

Johan Ehrenberg blir gärna positivt överraskad. Han har stora ambitioner för tidningen.

– Vi gör en väldigt tight tidning, på en liten redaktion som jobbar väldigt prefessionellt. Men det är klart att det vore kul med mer resurser. Får jag fler premuneranter kommer jag att anställa mer grävande journalister.

Vad är ETC?

ETC grundades 1978 och är en vänsterorienterad svensk tidskrift med inriktning på undersökande journalistik, bildreportage och intervjuer.

ETC har gått från att vara en tidskrift till att vara ett varumärke som innefattar tio olika nyhetstidningar, alla med kärnvärden inom jämställdhet och klimatfrågan. Nästan samtliga ETC-tidningar har en rödgrön politisk profil.

Nya tidningar finansieras genom lån från läsarna och förhandsbetalning av prenumerationer.

Källa: Wikipedia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".