Gunilla Tillman och 70 grannar protesterar mot bygget. Foto: Sara Cosar /Sveriges Radio

Boende rasar mot höghus i Hässelby strand

1:24 min

I Hässelby strand i västra Stockholm ska ett 17 våningar högt hus smällas upp mitt bland de låga 50-talshusen vid Mälarens strand. Många boende är upprörda och menar att huset inte passar in i miljön.

– Jag tror att man får en känsla av det skulle trilla över en på något sätt. Det passar inte in i den här lågbebyggelsen, det ska bevaras på det sätt som varit från början, säger Gunilla Tillman som är en av de 70 grannar som skrivit på protestlistan.

Men tror du inte att det behöver byggas lägenheter?

– Jo, absolut. Men det byggs ju fyra-fem höghus här uppe i Hässelby strand. Då tycker man ju att vårt område har gjort sitt när det gäller byggnation. Man kan inte bygga hus överallt, det måste passa in också.

Gunilla Tillman säger att hon håller på att färdigställa ett brev som hon sedan ska skicka in till kommunen, med sina synpunkter.

På en parkering för ungefär 40 bilar kommer höghuset att torna upp sig mellan de bruna lamellhusen. Utsikten kommer att sträcka sig långt över Mälaren, men det kommer skymma både sol och utsikt för de som hamnar bakom.

Nackdelen med så höga hus är att de fångar mycket vind. Det blir evig blåst på marken kring dessa hus [...] Det gör områdena direkt vid husen oanvändbara.

Men det är precis så som Fredrik Bojerud (C) vill ha det. Han är ordförande i Stadsdelsnämnden i Hässelby-Vällingby.

– Som centerpartist är jag extra nöjd. Vi gick till val 2010 med slogan "bygg på höjden, rädda stadens parker". Från början var det elva våningar, och nu har Stadsbyggnadsnämnden höjt det till 17 våningar och då tar det lite mindre mark i anspråk. Det är precis så vi tycker att man ska bygga i Stockholm, säger han.

I morgon tas beslut i kommunstyrelsen och senare klubbas det slutgiltiga beslutet i kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista