Foto: Pontus Lundahl.

Reinfeldt: Barnmorskor måste jobba hårdare

5:04 min

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) uppmanar de anställda på länets förlossningskliniker att jobba extra den närmaste tiden för att klara av bristen på barnmorskor.

Kritiken mot förlossningsvården i Stockholm har pågått under en längre tid. Idag fattades beslutet att BB Sophia får tillstånd, och med det tillkommer flera nya platser.

BB Sophia öppnas i mars. Men det har också dränerat andra förlossningskliniker på barnmorskor. Under februari/mars väntas en större brist än vanligt av barnmorskor på stadens förlossningskliniker. Att jobba mer är lösningen.

– Barnmorskeförbundet har vädjat till sina medarbetare att så många som möjligt kan ta extrapass eller gå upp i heltid, berättar Filippa Reinfeldt. Landstinget betalar en extra ersättning under den här tiden.

En av många som är planerad att föda i månadsskiftet är Ulrika Blumfelds. Och hon är orolig.

– Jag vill inte drabbas av skador i underlivet, jag vill ha en närvarande barnmorska. Någon borde kunna planera det här.

Idag har Ulrika skrivit ett öppet brev till Filippa Reinfeldt om sin oro där hon kritiserat landstinget för att inte ta problemet på allvar.

– Vi tar det absolut på allvar, säger Filippa Reinfeldt. Hon menar att fler sjukvårdsplatser, satsningar på högre lön och fler utbildningsplatser på sikt kommer ge en bättre förlossningsvård. Och hon tycker inte att Ulrika ska vara orolig.

– Nej, inga andra gravida eller partners ska vara oroliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista