Fasaderna vid torget är för mörka, enligt förbipasserande Björn Eriksson. Foto Hasse Holmberg /TT.

Skönhetsrådet kritiskt mot byggplaner vid Gallerian

1:40 min

Skönhetsrådet ryter till mot planerna på att bygga om kvarteret där Gallerian ligger i centrala Stockholm. Bland annat kan det byggas till två-tre våningar.

Martin Rörby på Skönhetsrådet är mycket kritiskt och kallar det stadsbyggnadsmässig rovdrift.

– Man gör ganska stora påbyggnaden som kommer att störa silluetten både sedd från Gamla stan, Sergels torg och Högtorget. Samtidigt återfår man ingenting till platsen, så det handlar om att en enskild fastighetsägare får en möjlighet att utöka sina kvadratmetrar väldigt mycket utan att vi stockholmare får igen något av det här.

Martin Rörby på Skönhetsrådet är skarpt kritisk till planerna på att göra om Galleriankvarteret i centrala Stockholm. Bland annat finns det tankar på att bygga på två-tre våningar, enligt Dagens Nyheter.

Det är bara fastighetsägaren som är vinnare om det här blir verklighet, menar Rörby. Allmänheten vinner inget, säger han.

– Brunkebergstorg kommer inte att bli ett roligare torg på något sätt. Man tillför inte heller säg ungdomsbostäder, som man kanske hade kunnat tänkt sig i ett så här centralt kvarter.

Björn Eriksson, som passerade kvarteret under morgonen är inte heller förtjust i planerna.

– Jag tycker att Brunkebergstorg är ett ganska mörkt torg. Att bygga ännu mer på höjden betyder ju minskat ljusinsläpp. Det gillar jag inte.

Nu är det långt ifrån klart vad som ska hända med kvarteret. På torsdag ska detaljplanen behandlas, men vad som ska hända med själva huset bestäms senare.

Klart är att planerna på att bygga till inte får nåt varmt mottagande. Inte bara Skönhetsrådet är skeptiska, Riksbanken som har sitt kontor mittemot på Brunkebergstorg är skarpt kritiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista