Bästa tipsen inför husköpet

6:13 min

När man är på väg att ta klivet från lägenhet till hus är det många fällor man kan falla i. Journalisten Alexander Norén har skrivit en bok om vägen till det perfekta boendet och ger sina tips inför husköpet.

Författaren och SVT-journasliten Alexander Norén bodde i lägenhet när hans bostadsintresse började. Han är uppväxt i hus, och kände att han ville köpa en villa, men hade inte pengarna.

Då började hans jakt på det stora bostadsfyndet. Han bestämde sig för att verkligen gå till botten med hur köpare, säljare och mäklare beter sig bostadsmarknaden. Han ville "knäcka koden" och köpa billigt.

Alexander Norén gick på över 200 visningar och drog framförallt en lärdom;

– Du köper inte en bostad på fakta, du köper en bostad utifrån känslor. Man säljer en dröm, man säljer inte en bergvärmeanläggning.

Det är inte felatt gå på känsla när man köper bostad. Men man måste komma ihåg att koppla på hjärnan, säger Alexander Norén som har sammanfattat sina slutsatser i boken Hög på hus - vägen till det perfekta boendet. Man måste stålsätta sig och fråga sig vad det var man gillade med lägenheten. Egentligen.

– Det är jättemycket psykologi. Det viktigaste är att kolla att taket inte läcker och att grunden är dränerad, men det är fortfarande inte det som får dig att köpa ett hus. 

Det gäller att inte luras av den vackra soffgruppen eller den mysiga kaminen. Det bästa fyndet ligger mittemellan, säger Alexander Norén. Renoveringsobjekt brukar få folk räkna bort sig i kostnader, medan de superrenoverade bostäderna blir jättedyra från start.

Nu har Alexander Norén fått tag på sitt drömhus. Men han har ändå svårt att slita sig från att läsa bostadsannonser.

– Jag har mitt fokus på att fixa till i källaren just nu, men är visserligen inne på Hemnet eller Bolia en gång om dagen bara för att kolla att jag inte gått miste om någonting.

Du menar att du måste gå in och kolla så att du inte missar några pärlor?

– Ja, jag är anonym bostadsmissbrukare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista