P4 Radio Stockholm berättade om den ekonomiska oredan redan i höstas. Foto: TT.

Misstänkt fakturafusk i Botkyrka

Magnus Andersson: Förtroendet har brustit
1:46 min

En tidigare anställd i Botkyrka kommun och en leverantör är polisanmälda för ekonomiska oegentligheter. Enligt revisionsföretaget Ernst & Young gäller oegentligheterna fakturor på sammanlagt 25 miljoner kronor.

Vet du mer? Skriv till p4stockholm@sverigesradio.se

– Vi misstänker i korthet fakturafusk gentemot kommunen. Vi riskerar att antingen ha betalat för mycket eller betalat för varor och tjänster som hittills inte har levererats, säger samhällsbyggnadschef Magnus Andersson i Botkyrka.

Det var i somras som kommunen upptäckte att tre fakturor på sammanlagt en halv miljon kronor var felaktiga.

Nu har ett revisionsföretag granska fakturahanteringen på Samhällsbyggnadsförvaltningen och hittat 200 felaktiga eller tveksamma fakturor.

Sammanlagt handlar det om fakturor på 25 miljoner kronor.

Men samhällsbyggnadschefen Magnus Andersson säger att förvaltningen ännu inte vet hur stor del av de pengarna som kommunen blivit lurad på.

– Problemet idag är att vi inte vet hur stor del av det beloppet som eventuellt är felaktigt fakturerat.

Om det är 200 fakturor som på ett eller annat sätt är felaktiga, vad säger det om era rutiner?

– Vi har brister i rutinerna, det kan revisorerna konstatera. Det pågår förbättringar av våra system, men vill man kringgå lagar och regler så finns det naturligtvis alltid möjlighet, säger Magnus Andersson och fortsätter:

– Varje system som handlar om hantering av kommunala medel bygger på förtroende. Och det är förtroendet som har brustit i det här fallet, mellan en enskild medarbetare och kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".