Klass 5C i Björkhagens skola tävlar mot sju andra skolor i länet. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
Vi i femman

Så går det till

Från början var det 200 klasser som tävlade - fyra klasser kommer att göra upp i SVT i maj. Så här kommer det att gå till!

Åtta klasser i varje P4-område i Sverige gör upp om att bli lokala mästare. Totalt tävlar 200 klasser i Sverige. De 25 lokala mästarna gör upp om fyra platser i slutfinalerna i TV. De fyra bästa klasserna från TV-kvalet gör upp om den slutliga segern. Vinnaren får 30 000 kronor till klasskassan.

200 skolklasser runt om i landet var uttagna till 2013-års tävling där det avgjordes vilka 25 klasser som tagit sig vidare till de lokala kvartsfinalerna (fyra kvartsfinaler för varje län) som startar tisdag 14 januari.

Av dessa åtta skolor från varje län går fyra klasser från varje län vidare till semifinal (uppdelat på två semifinaler)

Två klasser går sedan vidare till den lokala finalen där en slutgiltig lokal vinnare koras.

Nu har 25 lokala vinnande klasser utsetts som sedan möts i i ett rikskval den 6 februari.

Av dessa går fyra klasser vidare till slutspel som sänds i Barnkanalen i SVT i maj.

Den 16 maj utses den vinnande klassen för Vi i femman 2014.

Lagen

Varje klass representeras i tävlingen av två elever, den tjej och kille i klassen som fått de bästa resultaten i uttagningen.  Om klassen bara består av tjejer eller killar få det så klart bli två tjejer eller killar i laget.  Tidigare år har de tävlande fått använda sig av experter som hjälp, men det är numera avskaffat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista