Fiffi Åkerblom har bott i andra hand med sina två barn sedan hon skiljde sig från barnens pappa. Foto: Peter Johansson /Sveriges Radio.
Publiknätverket

Ensamstående föräldrar får inte gå före i bostadskön

1:47 min

Allt färre personer går före i bostadskön i Stockholm av sociala skäl. En separation där barn finns med i bilden räcker inte för att få förtur.

Har du erfarenhet av att flytta runt med barn? Skriv till p4stockholm@sverigesradio.se eller berätta under #utanbostad i sociala medier!

– Det är många som flyttar till Stockholm och det är en bostadssituation som under de senaste tio åren har blivit besvärligare. Därför har antalet personer som kan gå före följt samhällsutvecklingen, säger Ulf Ibsén som jobbar vid Stockholm stads bostadsförmedling.

Under hela 2000-talet har antalet personer som gått före i Stockholms bostadsförmedlingskö blivit färre - från drygt 600 personer år 2001, till omkring 250 personer förra året.

Men det är inte bara i Stockholm som det är svårt att gå före i kön av sociala skäl.

Tvåbarnsmamman Fiffi Åkerblom från Upplands Väsby skiljde sig för en tid sedan. Fram till den sista april hyr hon en andrahandstvåa på 54 kvadrat i Upplands Väsby. Efter det vet hon inte vart hon ska ta vägen.

– Även om man förklarar situationen så hänvisar man till att det är många som har samma situation som mig och att det är i stort sett omöjligt, säger hon.

Fiffi Åkerblom har två barn, tre och tolv år gamla. Tolvåringen bor kvar hos sin pappa eftersom andrahandslägenheten är för trång för alla tre.

– Vissa dagar mår man inte så himla bra direkt. Då har jag svårt att äta, säger säger hon med gråten i halsen.

I Upplands Väsby säger socialchefen Barbro Johansson att det är ytterst sällan kommunen hjälper någon att gå före i kön.

Inte heller i Stockholms kommun får ensamstående föräldrar förtur, trots att föräldern och barnen tvingas flytta från adress till adress.

– Det måste finnas någon form av problematik som gör att du behöver en bostad, exempelvis en medicinsk diagnos eller psykiska besvär som är kopplade till att en bostad är viktigt i ditt liv, säger Ulf Ibsén som jobbar vid Stockholm stads bostadsförmedling.

Kontakta P4 Radio Stockholm!

Har du tips, kommentarer eller synpunkter? Hör av dig till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista