Ritning: Stockholms stad.

Stadsmuseet överkörda i höghusbygge

1:07 min

Bygget av ett höghus i Hässelby strand i västra Stockholm har mött starka protester. Stockholms Stadsmuseum avrådde i ett tidigt skede från bygget. Sedan dess har huset "vuxit" från tio våningar till sjutton våningar.

De långt framskridna planerna på att bygga ett 17-våningshus i Hässelby strand i västra Stockholm har mött starka protester, från boende och museifolk.

Området med hus i karaktäristisk 50-talsstil är klassat som värdefull miljö av Stockholms Stadsmuseum, som också i ett tidigt skede avrådde från bygget. Att huset nu "vuxit" från ursprungliga tio våningar till sjutton våningar var en nyhet för Anna-Karin Ericson, chef för kulturmiljöenheten på Stadsmuseet.

– Vi är ju en rådgivande instans men uppenbarligen har vare sig stadsbyggnadskontoret eller stadsbyggnadsnämnden tagit emot våra synpunkter...

När husplanerna i Hässelby strand först planerades kontaktade man Stadsmuseet, som då avrådde från bygget i den utpräglade 50-tals miljön. Men sedan dess har planerna förändrats, men nu har inte Stadsmuseets handläggare tillfrågats.

– Då hade vi avstyrkt det förslaget också, det handlar inte om att man inte kan bygga höga hus i Stockholm utan om vilken plats man bygger höga hus på. Att det nu blir 17 våningar har ju inte förbättrat förslaget ur kulturhistorisk synvinkel.

De är många kritiska röster om det planerade husbygget, 90 personer har skrivit till Stadsbyggnadskontoret med olika synpunkter, och 70 personer har skrivit under protestlistor. Men frågan är om det påverkar beslutet som tas i kommunstyrelsen i morgon torsdag. Gunilla Tillman bor i området och hoppas på ett nej.

– Jag hoppas med många andra att det blir ett nej därifrån.

Sara Cosar
Sara.Cosar@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista