Foto: Fredrik Sandberg /TT.

Medborgarskolan: Sluta surfa

2:50 min

Digital Detox - så kallar Medborgarskolan sina nya kurser. Genom att fågelskåda, åka skridskor och dansa ska stockholmarna lära sig att stänga av mobiltelefonen. Åtminstone för en stund.

Klarar du dig utan mobilen? Var med i vår omröstning!

– Man ska ta det väldigt lugnt, göra det man vill och använda kroppen, säger Eva Levin som är verksamhets- och utvecklingschef Medborgarskolan i Stockholm. Stäng av mobilen och var närvarande.

Flera av årets kurser från Medborgarskolan är inriktade på just så kallad Digital Detox. Kort sagt handlar det om att göra annat än att sitta med huvudet ner i mobiltelefonen. Till exempel fokuserar kurserna på natur, fysisk rörelse och analogt socialt umgänge och där telefonerna helst ska lämnas hemma.

Att kolla Facebook, Twitter och spela Candy Crush får man göra vid något annat tillfälle.

– Vi har kurser där det är väldigt svårt att använda mobilen helt enkelt, om man inte är väldigt bra på att åka skateboard eller vill störa fåglarna i skogen.

Medborgarskolan är inte emot mobiltelefoner. Men Eva Levin tycker att många allt för ofta avbryter möten, pillar med mobilen under middagen och stör omgivningen med pling och plong i tid och otid.

– Den här idén kom upp i höstas när två små barn hade krockat på en förskola för att mammorna satt med sina Ipads. Då hade vi en stor diskussion och sa att vi skulle försöka göra något åt det här.

– De här kurserna ska skapa en eftertanke. Den ständiga uppkopplingen skapar stress och stjäl tid och uppmärksamhet från sådant som vi egentligen värderar högre, säger Eva Levin.

Fråga

Mer från Medborgarskolan

  • Fågelexkursion - en fågelrik morgon
  • Disco afterwork 70-, 80-, 90- och 2000-tal
  • Långfärdsskridskor
  • Skateboardsafari
  • Mindful eating
  • Graffiti konstkurs
  • Balett för vuxna nybörjare

Källa: Medborgarskolan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista