Digital detox får nobben

6:06 min

Hur ska man göra får att spendera mindre tid på nätet? Nu finns det kurser som erbjuder så kallad digital detox. Men det är inget för Camilla, Katrin och Michael.

– Jag trodde verkligen att jag hade full koll på mitt digitala liv tills vi bestämde oss för att begränsa barnens surfande, säger debattören Camilla Wagner.

När Camilla förbjöd eftermiddagssurfandet för sina tre barn, gjorde de likadant och förbjöd de henne att sufra.

– Jag kommer på mig själv med att jag smyger och säger "jag ska bara gå till toaletten".

Medborgarskolan i Stockholm erbjuder en rad kurser där man helt enkelt inte ska kunna använda sin mobiltelefon. Folk behöver vara mer närvarande och umgås med varandra istället, menar verksamhetschefen.

Men illusionisten Michael Halvarson och skådespelaren Katrin Sundberg, som också deltar i veckanbs Klubb i P4 Radio Stockholm, medger att de också är uppkopplade för jämnan.

– Jag är sjukt beroende av min telefon. När man är någonstans och man märker att batteriet håller på att ta slut är det som att någon långsamt stänger av syret. Det är oerhört obehagligt, säger Katrin Halvarson.

Men det finns ändå en gräns. Katrin Halvarson kan till exempel inte förstå sin mans dotter som sover halva dagarna, masar sig upp och sätter sig med mobilen på en gång.

– Man måste väl för fan kunna se en människa i ögonen och föra ett samtal och använda sin kropp och sin röst och sina ögon när man förmedlar någonting?

– Jag är så trött på att man ska avskrivas som gammal så fort man har en sund åsikt, säger Katrin Halvarson med glimten i ögat.