Tåget på Saltsjöbanan körde in i ett hus för ett år sedan. Foto: Lasse Persson /Sveriges Radio.

Ett år sedan tågolyckan på Saltsjöbanan

0:54 min

Idag är det ett år sedan ett tåg på Saltsjöbanan körde rakt in i ett bostadshus vid ändhållplatsen i Nacka. Men först i höstas kunde de sista flytta tillbaka.

– Det har varit ett mycket speciellt år med många lärdomar och många erfarenheter. Och ärligt talat, många av dem erfarenheterna hade jag gärna sluppit, säger Bertil Grandinson, ordförande i bostadsrättsföreningen.

Det var på natten till den 15 januari ifjol som tåget på Saltsjöbanan i hög fart forcerade stoppblocket i slutet av banan och kraschade in i bostadshuset.

Två lägenheter demolerades, men ingen person i huset skadades. Det gjorde däremot den då 22-åriga städerska som fanns ombord på tåget.

Till en början misstänktes städerskan för att ha kört tåget olovligen. Hon anhölls misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, men misstanken avskrevs senare.

Renoveringarna av huset drog ut på tiden. Och först i månadsskiftet oktober/november kunde de sista flytta tillbaka till sina hem.

– Det har varit en tuff tid, säger Bertil Grandinson. Det tog 53 dagar innan bolaget Arrivas försäkringsbolag skulle ställa upp och stå för kostnaderna. Sedan tog det ytterligare åtta månader innan det hela var klart - åtta månader och 16 byggmöten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista