Michael fick locka med annat för att barnen skulle vilja komma. Foto: Hasse Holmberg /TT.
Publiknätverket

Michael tvingades flytta runt med sina barn

Michael: Blev ett kringflackande med pappa
1:40 min

Först fyra år efter skilsmässan lyckades Michael få tag i en fast bostad åt sig och sina två barn. Han beskriver åren som väldigt tuffa.

Berätta om dina erfarenheter av att flytta runt med barn under #utanbostad i sociala medier!

Sedan 2006 har antalet personer som står i Stockholms bostadsförmedlings kö fördubblats. Under samma period har tiotusentals hyreslägenheter försvunnit bara i Stockholms kommun. Det här gör att det blivit allt svårare att få tag i en lägenheten snabbt vid till exempel en separation.

En som levde ett kringflackande liv med sina två barn, efter en skilsmässa för några år sedan är Michael.

– Först bodde vi Hägersten och sedan i en lånad lägenhet i Gamla Stan, vilket var spännande, och efter det flyttade jag till Nacka och efter upp mot fyra år så fick vi en nyproducerad lägenhet i Hägersten, säger Michael.

Det var 2006 som Michael och hans dåvarande fru gick skilda vägar. Tillsammans har dom två barn, som då var sex och nio år gamla. Han flyttade och barnen hade sin fasta punkt hos sin mamma som bodde kvar i den gemensamma lägenheten och Michael hade barnen hos sig varannan vecka.

– Sedan blev det kringflackande med pappa då och man fick kanske locka med att nu fixar vi till och köper nya grejer och ibland delade de rum och ibland fick de varsitt rum och ibland bodde vi i samma, så vi gjorde det bästa av situationen, säger Michael.

Sedan Michael skiljde sig har det blivit ännu tuffare att få tag i en lägenhet snabbt. Mellan åren 2006 och 2012 har antalet personer som står i Stockholms bostadsförmedlingskö fördubblats. Vid årsskiftet stod runt 430 000 personer i kö för att få en lägenhet.

Under samma period har också antalet hyreslägenheter i Stockholm minskat med 26 000.

Michael minns åren som oerhört tuffa.

– Var och en gör ju ett val och jag gjorde mitt val och man kan ångra det efteråt och tycka det var jobbigt men jag har fått uppleva saker jag inte fått uppleva annars tror jag, säger Michael.

På vilket sätt är det nyttigt?

– Ja, man kanske reflekterar över vad som är viktigt för mig och vad är viktigt för mina barn och att man tar vara på små stunder, säger Michael.

Kontakta P4 Radio Stockholm!

Har du tips, kommentarer eller synpunkter? Hör av dig till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".