1 av 4
Joakim Larsson (M) och Tomas Rudin (S) intervjuas av Ylva Frid. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
2 av 4
Tomas Rudin (S) och Joakim Larsson (M). Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
3 av 4
Joakim Larsson (M) och Tomas Rudin (S). Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
4 av 4
Joakim Larsson (M) intervjuas av Ylva Frid. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.

Het debatt om förtur i bostadskön

1:36 min

– I takt med färre allmännyttiga lägenheter finns det färre som tar ansvar, säger Tomas Rudin (S).
– Tomas försöker låtsas som att man inte är överens om förtursreglerna, kontrade Joakim Larsson (M) idag när de bägge stockholmspolitikerna debatterade förtursregler i bostadskön.

Följ #utanbostad i sociala medier!

De senaste dagarna har P4 Radio Stockholm belyst svårigheterna att få tag på en bostad efter exempelvis en skillsmässa. Barn till föräldrar som separerat tvingas ofta flytta runt med sin förälder till olika tillfälliga andrahanslägenheter, vilket skapar oro och otrygghet för barnen. Men att vara bostadslös med barn är inte skäl nog för att få förtur i bostadskön.

– De här personerna där barn är med i bilden ska naturligtvis ha hjälp av samhället, säger Joakim Larsson (M) men vad jag säger är att förturerna är inte anpassat efter det här, utan då får man hjälpa till på annat sätt.

430 000 personer står i bostadskö. Antalet hyreslägenheter har minskat med tiotusentalas. Samtidigt ställer bankerna högre krav på de som vill ha lån och under hela 2000-talet har det blivit svårare att få förtur i bostadskön.

– Du har ju sålt ut 30 000 lägenheter, är du så fullständigt obegåvad att du inte inser kopplingen mellan antalet allmännyttiga lägenhetr och effekten på hur många du kan ge i förtur? säger Tomas Rudin upprört.

– Antalet lägenheter som förmedlas i Stockholm är flera idag, och det innebär att genom regelverket har möjlighet att ta del av lägenheterna som förmedlas, svarar Joakim Larsson (M).

– Men det är färre ALLMÄNNYTTIGA lägenheter, säger Tomas Rudin.

430 000 personer står i bostadskö. Antalet hyreslägenheter har minskat med tiotusentalas. Samtidigt ställer bankerna högre krav på de som vill ha lån och under hela 2000-talet har det blivit svårare att få förtur i bostadskön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista