Evas son var utan bostad - köpte svartkontrakt

"Gick med 100 000 kronor i väskan"
4:49 min

Evas Uddlings son hade ingenstans att ta vägen efter sin skillsmässa. Han och hans dotter tvingades hoppa runt från adress till adress fram tills de fick kontakt med en svartmäklare.

Bo här och Bo där heter en bok som handlar om Fia som tvingas flytta från bostad till bostad med sin pappa. Han har nämlingen inget förstahandskontrakt och tvingas därför söka nytt boende gång på gång.

Boken om Fia och hennes pappa är i själva verket boken om Eva Uddlings son och barnbarn.

– Min son hade jättedåligt samvete många gånger. Det var väldigt krisartat, berättar hon.

Efter ett halvår, när Evas son hade bott på fem olika ställen, lyckades de få kontakt med en svartmäklare som erbjöd sig att ordna ett förstahandskontrakt. Problemet var att mäklaren ville ha en stor summa pengar i utbyte.

Eva Uddling hade satsat på aktier och lyckades till slut få fram pengarna.

– Vi lyckades skaka fram 130 000, vilket behövdes för att få lägenheten.

Eva Uddling gick till banken och bad om att få ut sina pengar - i 500-sedlar. Hon tog barnbarnet i ena handen och sin axelbandsväska med över 100 000 kronor i kontanter i den andra handen.

– Jag tittade mig omkring och tänkte "tur att ingen vet vad jag har i min väska".

Idag har Evas son en fast bostad, och hennes barnbarn står sedan lång tid tillbaka i bostadskön.

Situationen som Eva beskriver i sin bok är det många som känner igen. Många föräldrar i Stockholmsområdet som går igenom en separation har svårt att snabbt hitta tak över huvudet.

Bostadskön är längre än någonsin och antalet hyresrätter minskar. Samtidigt har priserna på bostadsrätter skjutit i höjden och det är hårda krav för att få banklån.

Dessutom har det blivit svårare att få förtur i bostadskön på grund av sociala skäl, som att vara utan bostad med barn.

– Jag tycker att det är hemskt. Det är förfärligt, säger Eva Uddling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".