Foto: Christine Olsson /TT.
Publiknätverket

Allt tuffare på andrahandsmarknaden

2:03 min

Andrahandsmarknaden är rena vilda västern. Det säger Per Strömberg som är ensamstående pappa och utan fast bostad. Andrahandshyrorna stiger, liksom priserna på bostadsrätter och kraven från bankerna ökar.

Den som behöver en bostad efter till exempel en skilsmässa riskerar att få ge sig in på en bostadsmarknad som till stora delar styrs av djungelns lagar.

Åratal av systematisk ombildning av hyresrätter till bostadsrätter i Stockholm, i kombination med att andrahandshyrorna drivits upp till rekordnivåer, lämnar många ensamstående föräldrar i en tuff situation.

– Speciellt uthyrning av lägenheter i andrahand är idag rena vilda västern, säger Per Strömberg.

Per Strömberg är ensamstående tvåbarnsfar och snart återigen bostadslös.

– Hyrorna kan ligga på 14 000-15 000 eller ännu högre för en trea, ja för tvåor ibland. Jag tror att det har blivit lättare att hyra ut givetvis, men vem har råd att betala de hyrorna? Vad händer med dom som inte kan betala de hyror som efterfrågas på andrahandsmarknaden? Vart ska de ta vägen, undrar Per Strömberg.

Stockholms bostadsmarknad har genomgått en kraftig förändring sedan de senaste tio åren.

2005 fanns den drygt 200 000 hyresrätter i Stockholm och knappt 160 000 bostadsrätter. Fem år senare var fördelningen i stort sett den omvända. Mindre än 180 000 hyresrätter är kvar och antalet bostadsrätter är nu uppe i över 200 000.

Av nybyggda bostäder var den allra största delen bostadsrätter; en utvecklig som bara fortsätter, visar siffror från Stockholms stad.

Det här tillsammans med förändrade regler för andrahandsuthyrning är en olycklig utveckling, säger Bodil Hallin som är familjeekonom på Ikanobanken. Ensamstående föräldrar som behöver en bostad, men som saknar pengar att köpa en, gynnas absolut inte säger hon.

– Jag tycker att det skulle behöva byggas fler hyresrätter, ju fler ju bättre, säger hon och fortsätter:

– Priserna är höga redan som det är i Stockholm. Man ska ju kunna bo och ha en lägenhet för sig själv och sina barn, säger Bodil Hallin.

Kontakta P4 Radio Stockholm!

Har du tips, kommentarer eller synpunkter? Hör av dig till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista