Rheborg ställer ut på Fotografiska

5:24 min

Alla är fotografer heter tv-serien där Johan Rheborg tillsammans med Henrik Schyffert undersöker hur man tar den perfekta bilden. Idag ställer Johan Rheborg ut sina bilder på Fotografiska i Stockholm.

Backstage heter utställningen som öppnar på Fotografiska idag. Utsällningen har fokus på just fokus.

– Det handlar om koncentration. Det finns en nervositet i alla de här bilderna. Jag är väldigt fascinerad av koncentration, jag finner det attraktivt.

Johan Rheborg har nästan alltid med sig kameran. Hans kollegor har fått vänja sig för det är just arbetskamraterna som har hamnat i blickfånget när Johan Rheborg har fotograferat till utställningen.

För honom har det inte varit viktigt att kollegorna faktsikt är kända skådespelare. Han har inte tänkt så mycket på att de är kändisar.

– Det är mina arbetskamrater och det finns en kontakt oss emellan. Jag är väldigt förtjust i de här människorna.

Hur har de reagerat när du plockat upp kameran?

– Det varierar, men jag repekterar om de säger att jag inte får fotografera. Tanken är ju att det är en kärleksfull hyllning till mina kollegor.

En sak som Johan Rheborg lärde sig under inspelningen av Alla är fotografer är att det är viktigt med kontakt - att bli insläppt av den som fotograferas.

Johan Rheborg säger att han har svårt att fotografera personer som han inte tycker om. Då blir bilderna inte bra.

Från och med idag hängs bilderna upp på Fotografiskas väggar.

– Bättre än så här kan man inte få sina bilder upphängda. Jag är väldigt glad att de vill ställa ut mina bilder här!

Hur tänker du kring ditt fotograferande, är det något du ska satsa på?

– För mig är det ett bra komplement till skådespeleri. Det konkurerar liksom inte. Men jag tänker fortsätta, säger Johan Rheborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista