Säkerhetsföretaget hade kontor i Bromma. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Panaxias chefer döms till fängelse

0:50 min

Två före detta chefer i värdeföretaget Panaxia döms av Stockholms tingsrätt till 1 år och 9 månaders fängelse respektive 1 år och 6 månaders fängelse.

De två tidigare cheferna, en man och en kvinna, döms för grov trolöshet mot huvudman och en av dem för bokföringsbrott. Mannen och kvinnan döms att solidariskt betala fem miljoner kronor i skadestånd till Panaxia Kontantservice AB:s konkursbo.

Båda har nekat till brott under rättegången. Men Stockholms tingsrätt bedömmer att de missbrukat sin förtroendeställning i Panaxiakoncernen, genom att ha skickat fem miljoner kronor från ett Panaxiabolag till ett annat företag utanför koncernen.

Tingsrätten ogillar dock fem av sju åtalspunkter, däribland grov stöld av nästan 20 miljoner kronor från Panaxia. Rätten har också ogillat yrkande om näringsförbud samt ogillat skadeståndsyrkanden från Panaxiakoncernens konkursbon på knappt 27 miljoner kronor.

– Tingsrätten har gjort sin bedömning och jag kan bara konstatera att vi inte har gjort samma bedömning, säger åklagare John Keränen till P4 Radio Stockholm.

John Keränen säger att han i dagsläget inte vet om han ska överklaga domen till hovrätten.

– Jag har inte bestämt mig för om jag ska gå vidare till hovrätten. Det är en fråga man måste värdera när man har analyserat domen.

Mer om Panaxia:

Panaxia försattes i konkurs den 5 september 2012. Bakom konkursen låg en avskrivning på 200 miljoner kronor som bolaget tvingades göra i delårsrapporten för andra kvartalet, bland annat som en följd av misstänkta bokföringsbrott av två tidigare chefer i bolaget.

Panaxia var det tredje största värdetransportföretaget och hade cirka 400 anställda och omsatte nästan 600 miljoner kronor.

Konsekvenserna av konkursen var också störningar i handelns kontanthantering. Det har lett till att Riksbanken krävt en statlig utredning av hur värdetransportbranschen ska kontrolleras.

Källa: TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista