Foto: Johan Lazer /TT.

Nu blir det trängre på Stadsgården

1:13 min

Ombyggnaden av Slussen blir nu märkbar för de som pendlar till och från Nacka/Värmdö. Under helgen halveras antalet filer på Stadsgården. Kollektivtrafiken kommer att ha företräde.

– Vi kommer att prioritera busstrafiken och anpassa trafiksignalerna så att bussarna kommer fram lättare. Har man möjlighet att ta buss istället för att åka bli är det en stor fördel för alla. Då får vi mer utrymme på vägen för alla, helt enkelt, säger Lisa Jacobsson som är biträdande projektchef för Slussen.

För att underlätta för bussarna kommer trafiksignalerna att ställas om så köerna istället  hamnar på Värmdöleden eller Centralbron.

Även gående och cyklister kommer att märka av att utrymmet krymps, men förhoppningen att kapaciteten ska inte ska sjunka så mycket.

– Den totala bredden blir smalare, men gående och cyklister kommer att separeras på egna banor, säger Lisa Jacobsson.

Stadsgårdleden trafikeras av runt 30 000 fordon per dygn. Men om många bilister istället väljer att åka kollektivt finns det beredskap för att sätt in fler bussar.

Bolaget Keolis kommer, enligt Lisa Jacobsson, sätta in mer trafik om det behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista