Foto: Jessica Gow / TT.
Publiknätverket

Flera familjedaghem i Solna tvingas stänga

1:39 min

Kravet på generösare öppettider har gjort att flera familjedaghem i Solna fått lägga ner. Tidigare har dagmammor kunnat ha mindre barngrupper och friare öppettider, men enligt kommunen måste all barnomsorg arbeta likartat.

– Ja, jag vet att det flera som tänker lägga ner. Det blir ju väldigt långa dagar för den som jobbar ensam, det blir tio timmar som man är ensam med barnen, säger dagmamman Maria Nehl och fortsätter;

– Är man två stycken då fungerar det, men är man ensam så blir det tufft.

Som Radio Stockholm kunde rapportera i höstas ville borgerligt styrda Solna likrikta all barnomsorg i kommunen, även den  pedagogiska omsorgen, med mindre barngrupper och en eller kanske två dagmammor.

Förändringen har fått de följder som många var rädda för.

Från början var tanken att alla skulle kunna erbjuda så kallad ramtid mellan halv sju på morgonen och halv sju på kvällen. Men det blev omedelbart protester. Solna kommun backade och lovade ta saken under omprövning.

Strax före jul kom det ändrade beslutet. Men det var inte mycket till förändring. Ramtiden hade minskats till tio timmar om dagen. Men det är illa nog för många dagmammor, säger Maria Nehl.

– Vi klarar oss än så länge, för att vi är två. Men flera ensamma dagmammor har redan tvingats ge upp, säger hon.

Hur länge klarar ni det här då?

– Vi tänkte se fram till sommaren, så får vi se hur det känns. Jag vill ju gärna fortsätta för jag trivs ju med det här, men vi får se.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista