1 av 3
Curt Fredriksson tömmer plastpåsarna till containrar där textilierna samlas. Foto: Sara Cosar /Sveriges Radio.
2 av 3
Pelle Hammarlund är insamlingschef på Hagby återvinningscentral i Täby. Foto: Sara Cosar /Sveriges Radio.
3 av 3
Folk lämnar in runt fem ton textil varje vecka. Foto: Sara Cosar /Sveriges Radio.

Succé för klädåtervinning

1:20 min

Allt för många kastar sina trasiga kläder rakt ner i soptunnan. På en återvinningscentral i Täby vill man få fler att lämna in gamla kläder och andra textilier. Sedan skickas det till återvinning i Holland.

Vi är för dåliga på att återvinna våra kläder. Vi konsumerar ungefär 15 kilo textil per år, av det återvinns bara tre kilo.

På Hagby återvinningscentral i Täby har man därför startat ett pilotprojekt för att mer textilier ska återanvändas. Inititivet togs av insamlingschefen Pelle Hammarlund, tillsammans med en välgörenhetsorganisation.

– Det som är nytt är att vi plockar ut det ur det brännbara fraktionen. Human Brigde kommer och hämtar det och sedan skickas det till Holland för sortering - man tar ut olika kvalitéter i de här textilierna och så gör man olika saker med dem. Det mesta återanvänds faktiskt, säger Pelle Hammarlund som är insamlingschef.

Blir inte det en slags miljöbov också, om man skickar iväg det i till andra länder?

– Det är en så liten del i sammanhanget. Textilier i sig är lite ett sorgebarn redan i tillverkningsleden, när man färgar olika textilier och sådana saker.

Den container som förut hette textilier heter nu mattor och stoppade möbler. Nu sitter det plastsäckar längs väggen vid återvinningscentralen i Hagby där kan man kasta gardiner, tyger, kläder och skor.

Dina gamla jeans kan bli ljuddämpare i bilar eller stoppning i en madrass.

I dag kan man inte återvinna textilierna i Sverige, men Pelle Hammarlund tror att det kommer inom en snar framtid. Projektet med tygåtervinningen har varit i gång sedan i oktober förra året och det kommer antagligen att införas på fler återvinningscentraler.

– Det är en riktig solskenshistoria. Det är win-win-win på alla sätt och vis. Det är en stor miljövinst, det är en ekonomisk fördel och det direkt i linje med vår avfallsplan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista