Amanda Wisler är förvånad över uppmärksamheten. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.

Rullstolsburen nekades praktikplats

Amanda Wisler: Man blir så fruktansvärt ledsen
5:20 min

Idag skulle Amanda Wisler börjat sin praktik som läkarsekreterare på Danderyds sjukhus. Men för några dagar sedan fick hon beskedet att sjukhuset ändrat sig. Skälet är att hon sitter i rullstol.

Amanda Wisler studerar till medicinsk sekreterare på Frans Schartaus handelsinstitut och skulle praktisera som läkarsekreterare på Danderyds sjukhus, det vill säga sköta medicinsk dokumentation i form av intyg, remisser och journaler.

Men i fredags ringde de och sa att de ångrat sig. Amandas handikapp var förklaringen.

Amanda Wisler blev uppröd och skrev ett inlägg på Facebook som sedan fått stor spridning.

"Efter fyra månader av avslag, krångel och missförstånd fick jag till slut sju veckors praktik på Danderyds sjukhus med start nu på måndag. Och så idag, fredag eftermiddag, några timmar efter att jag har pratat med min handledare och bekräftat allt, ringer de tillbaka och säger att jag inte är välkommen dit längre eftersom jag sitter i rullstol [...] De har inte träffat mig eller så, nej, men det finns absolut inte plats. Så just nu, efter fyra månader av strävan mot absolut ingenting är jag så jävla trött på det här livet."

– Det har hänt mig förut, men man blir ju så fruktansvärt ledsen. Man tror inte att det är sant, man tror inte att det händer, säger Amanda Wisler till P4 Radio Stockholm.

– Det ovanliga den här gången var att de var så tydlig med att det var just för att jag sitter i rullstol.

Efter att händelsen uppmärksammats i sociala medier har sjukhuset av sig igen och sagt att Amanda Wisler är välkommen ändå. Men då tackade hon nej.

Nu har Amanda Wisler i stället fått en praktikplats på Karolinska sjukhuset.

P4 Radio Stockholm har sökt Danderyds sjukhus för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".