Beslut om ny tunnelbana idag

0:57 min

Efter flera decenniers diskussioner om ny tunnelbana ska politikerna i landstingets trafiknämnd i dag ta ställning till förslaget om en stor utbyggnad. Det blir nio nya tunnelbanestationer för 26 miljarder kronor.

Det är nu 20 år sedan Stockholms tunnelbanenät senast byggdes ut. Då förlängdes en av gröna linjens södra grenar  från Bagarmossen till Skarpnäck.

Nu handlar det om en betydligt större utbyggnad, med nästan två mil ny tunnelbana mot Nacka, Solna och Järfälla. Det blir också nya tunnelbanestationer på södra Södermalm och i Hammarby Sjöstad. Sammanlagt planeras nio nya tunnelbanestationer.

Förslaget är ett resultat av Stockholmsförhandlingen som startade förra året, och som ska ge kollektivtrafik som gör det möjligt att bygga nästan 80 000 nya bostäder.

Det handlar också om stora summor - i dagens penningvärde beräknas utbyggnaden kosta 26 miljarder kronor. Drygt hälften av de pengarna ska betalas av staten, och finansieringen sker också delvis med höjda trängselskatter.

Om allt går enligt den planering som ska klubbas idag blir det byggstart om två år och allt ska vara klart 2025.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista